XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor - Vyberte balení: 250 g


Xantanová guma je přírodní surovina se spoustou velmi příznivých vlastností - působící jako emulgátor, stabilizátor, suspenzní činidlo a zahušťovadlo. Je vysoce hydrokoloidní, tzn. že na sebe velmi dobře váže vodu, vytváří tak viskózní roztoky i v malých koncentracích tekutin - zahušťuje řídké kapaliny. Stabilizuje emulze nesmíchatelných látek - např. voda s tukem. Zjemňuje i bezlepkové těsto, dělá jej plastičtější udržuje v něm vlhkost a zabraňuje přílišnému tvrdnutí. Zabraňuje sedimentaci pevných částic v tekutinách. Označení v potravinách jako E415. Více

Výrobce: Vyrobeno v EU Kód produktu: XGZE-1


Dostupné varianty

250 g 110 Kč
500 g 175 Kč
1 kg 295 Kč
5 kg 1 375 Kč
25 kg 6 350 Kč
110 Kč s DPH
Varianta neexistuje
Skladem
ks
Vyberte balení Dostupnost Cena s DPH Množství
XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 250 g Skladem 110 Kč
XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 500 g Skladem 175 Kč
XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 1 kg Skladem 295 Kč
XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 5 kg Skladem 1 375 Kč
XANTANOVÁ GUMA - Zahušťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 25 kg Skladem 6 350 Kč

! Velmi užitečná surovina při výrobě rybářských boosterů, dipů a tekutých potrav !

 

  • Charakteristika: Xanthanová guma je přírodního původu, vyrábí se fermentací sacharidů za pomocí bakterií Xanthomonas campestris. Proces fermentace zahrnuje výživu bakterií nějakým zdrojem sacharidů, například glukózou nebo sacharózou a následné kvašení, při kterém bakterie produkuje xantanovou gumu. Po fermentaci se guma extrahuje, čistí, suší a mele na jemný prášek pro použití v potravinářském nebo krmivářském průmyslu, kosmetice, ale i v průmyslové výrobě. Xanthanová guma nemůže být metabolizována v organismua, a proto je považována za dietní vlákninu. Xantan je světlé barvy, bez chuti a zápachu - neovlivňuje tak výsledný produkt po těchto stránkách. Má pudrovitou strukturu, je velmi prašný a "tekoucí" jako sypká hmota. Při vyšší vlhkosti vzduchu začně prach z něj gelovatět a vše co potřísnil začne být lepkavé a slizké. Pozor na to při práci s ním v domácnosti!

                Xantanová guma a její jedinečné vlastnosti:

  1. Zahušťovadlo - zvyšuje viskozitu tekutin, aniž by výrazně měnila jejich původní vlastnosti.
  2. Stabilizátor - zabraňuje oddělování pevných složek v tekutině, čímž zajišťuje její homogenní směs.
  3. Emulgátor - pomáhá smíchat nemísitelné složky, jako jsou např. ty na bázi oleje a vody a vytváří z nich stabilní emulzi, která se neodloučí.
  4. Suspenzní činidlo - udržuje pevné částice suspendované v kapalinách, čímž zabraňuje jejich sedimentaci - např. kakaové a ovocné nápoje.
  5. Smyková vlastnost - viskozita ( hustota ) se snižuje při smykovém namáhání tzn. např. při míchání nebo třepání s roztokem. Po ukončení míchaní se hustota zase vrací zpět, což zajišťuje hladkou strukturu míchaného produktu.
  • Možnosti použití:  Xantanová guma se dá využít v mnoha směrech výroby produktů pro sportovní rybolov.
  1. Přídavek do těst na boilies a pelety, stejně tak do obalovacích těst a při výrobě plovek, kde zajistí dlouhou pružnost a zamezí vysychání těsta.
  2. Do práškových dipů na jejich zgelovatění při dopadu do vody. Zde doporučují míchat 1:1 s Psylliem, které udělá gel tužší a odolnější.
  3. Jako zahušťovadlo do jakýchkoliv tekutých dipů, boosterů či tekutých potrav.
  4. Jako stabilizátor pro výrobu boosterů či tekutých potrav s obsahem pevných složek - např. rybích mouček, Arktického krillu, hydrolyzovaných proteinů, CSL, aj.
  5. Jako emulgátor v tekutinách, kde chcete sloučit vodu s olejem a vytvořit si specifický booster či dip. Pomáhá vázat vodu s tukem.  

Dávkování obecně:  Uvedené množství jsou základní, pro dosažení vyšší hustoty přidejte až dvojnásobek Xantanu - dle vlastní potřeby na hustotu.

Pro zahušťování tekutin: 5 - 10 g / 1 litr, pro vyšší hustoty 15 - 20 g / litr. Míchejte intenzivně tekutinou a pozvolna přisypávejte Xantan, jen tak vám neudělá hrudky. Pokud ano, nechte jej chvíli ve vodě bobtnat a potom znovu intenzivně míchejte - malé objemy tyčovým mixerem, větší objemy míchadlem na vrtačce.

  1. Do suchých hmot pro přípravu těst na pelety a boilies: 2 - 3 g / 1 kg. Přimíchat Xantan do suché směsi a až potom za stálého míchání přidávat vodu a jiné tekutiny.
  2. Do práškových dipů: 15 - 25 % z hmotnosti směsi. Doporučuji smíchat Xantan s Psylliem v poměru 1:1, jsou pak lepší vlastnosti gelu.
  3. Do obalovacích těst: 3 - 6 g / kg suché směsi. Záleží na obsahu dalších surovin jako je tuk a glycerol.
  • Skladování a spotřeba:  Doporučuji do 12 měsíců od nákupu - dobře uskladněný v suchu vydrží mnohem déle, až několik let. Uchovávejte v hermeticky dobře uzavřených obalech. Jde o hygroskopickou látku - tuhne a gelovatí vzdušnou vlhkostí.

Kvalita pro ryby, cena pro lidi!

Otevírací doba

Po - Pá 7:00 - 16:00

So - Zavřeno

Svátky 1.5., 8.5. - Zavřeno