TEKUTÝ LECITIN 63 % - Emulgátor a stabilizátor do krmných směsí - Vyberte balení: 500 ml

Doporučujeme

Tekutý slunečnicový lecitin je přírodní látka, která má mnoho příznivých vlastností pro lidi i zvířata. Lecitin obsažený v krmivu podporuje u zvířat nárůst tělesné hmotnosti, zlepšuje stav jejich srsti i kůže a podporuje trávení. Je často používaný v potravinách i doplňcích krmiva, kde má řadu příznivých účinků na organismus, ale především ve směsích funguje jako emulgátor, stabilizátor a zvlhčovadlo. Při výrobě těsta - např. piškoty pro psy, pomáhá lépe spojit tuky a vodu, dělá vláčnější střídku, těsto lépe kyne, zabraňuje připalování a výrobek je déle čerstvý. Tekutý lecitin má využití i v rybařině, hlavně při výrobě návnad a nástrah, kde se využívá hlavně jeho vlastnosti emulgovat ( spojit ) vodu s olejem a tuky. Nebo jako stabilizátor - zabraňuje oddělování jednotlivých složek v tekutině - boosterech, dipech aj. Potravinářská kvalita. Více

Kód produktu: TELE-1


Dostupné varianty

500 ml 120 Kč
1 l 195 Kč
120 Kč s DPH
Varianta neexistuje
Skladem
ks
Vyberte balení Dostupnost Cena s DPH Množství
TEKUTÝ LECITIN 63 % - Emulgátor a stabilizátor do krmných směsí (TELE-1) | Krmiva Hulín 500 ml Skladem 120 Kč
TEKUTÝ LECITIN 63 % - Emulgátor a stabilizátor do krmných směsí (TELE-1) | Krmiva Hulín 1 l Skladem 195 Kč

! Velmi důležitá látka pro výživu a funkci organizmu nejen u psa  !

! Vynikající pro zvýšení kvality těst !

! Spojí vodu s olejem do emulze !

 

  • Obsahuje:  Čistý slunečnicový Lecitin 63 % - z geneticky neupravené suroviny. Slunečnicový olej. Mastné kyseliny. Neobsahuje žádné proteiny ( bílkoviny ) zodpovědné za alergické reakce!

Obsah živin ve 100 g:  Hrubý protein - 0 g, Hrubé tuky - 97 g. Z toho 19 g - Nasycené mastné kyseliny, 16 g - Mononenasycené mastné kyseliny, 61 g - Polynenasycené mastné kyseliny. Z toho fosfolipidy 63 g. Vlhkost  do 1 %.

Energetická hodnota ve 100 g:  15,34 Mj = 3667 kj

  • Charakteristika:  Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého lekithos, což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin. Lecitin dovoluje emulgovat (smíchat) tuky a vodu a je tedy důležitým přírodním tenzidem (emulgátorem) pro potraviny a krmivo. V Evropské unii je lecitin povolen jako přídatná látka do potravin (E 322). V medicíně a kosmetice bývá také využíván jako aditivum, v dietologii jako potravinový doplněk. 

Největší koncentrace přírodního lecitinu je možno nalézt u savců v játrech, mozku, plících, srdci, ve svalové tkáni a krevní plazmě. Významný obsah lecitinu je především ve žloutku vajec, a to asi 10 %.  Pro potravinářské a krmné využití se Lecitin získává nejvíce ze sojových bobů ( obsahují 2% Lecitinu ), z řepky a slunečnice. Lecitin je nepostradatelný podpůrný prostředek pro využití Silymarinu ( výtažek z Ostropestřce mariánského ) v organismu.

Účinek lecitinu na organizmus obecně:

  • Účastní se aktivně jak anabolické výměny lipidů - syntéza a rozdělování lipidů, tak také katabolické výměny tuků - výstavba a přestavba lipidů.
  • Lecitin je podstatný pro tvorbu biomembrán.
  • Jelikož je tuk nerozpustný ve vodě, napomáhá trávení tuků v těle - rozbourává tukové kapky, micely.
  • Podílí se na exportu mastných kyselin z jater do organizmu k dalším metabolickým pochodům. Nedostatek lecitinu způsobuje ztučnění jater.
  • Výrazně zvyšuje využí některých účinných látek v těle, které jsou nerozpustné ve vodě - např. silymarin, extrakt z Ostropestřce mariánského.

Dobré rady:

  1. Pokud potřebujete Lecitin pouze pro zlepšení zdraví psa, pak je mnohem lepší a praktičtější použít jeho sypkou koncentrovanou formu, kterou také nabízíme jako Lecitin 98% - sypký
  2. Před použitím tekutého Lecitinu si láhev s ním předehřejte ve vodní lázni cca 40-45°C teplé. Lecitin značně zřídne a vyteče snadněji z lahve. Pro výplach lahve nepoužívejte příliš horkou nebo vřelou vodu, lecitin se srazí. Velmi účinně se ale Lecitin rozpouští v rostlinném oleji cca 45 °C teplém, kterým můžete láhev dobře vypláchnout a využít z ní tak veškerý Lecitin.
  3. Pracujte s Lecitinem velmi obezřetně. Lecitin je velmi lepkavá a soudržná látka a špatně se odstraňuje. Pokud jej rozlijete na podložku, použijte na jeho úklid škrabku s papírovými ručníky a mechanicky jej odstraňte. Saponáty ani voda na něj nepomáhají, pokud je v silnější vrstvě. K odstranění zbytku slabého filmu z podložky či oděvu nepoužívat příliš horkou vodu, srazí se a na oděvu se zafixuje! Po maximálním odstranění mechanickou cestou vyperte oděv v pračce na 30-40 °C.
  4. Líh lecitin nerozpustí, jen ho srazí do suspenze. Dá se ale použít k vyčištění jeho zbytků a pak setřít hadrem nebo vyprat ve vlažné vodě do cca 45 °C.
  5. Z potřísněných rukou Lecitin otřete co nejvíce do papírových ručníků a co nejtenčí zbylý film umyjte mýdlem v teplé vodě - ve studené to prakticky nejde.  
  • Možnosti použití tekutého lecitinu:

 A. )  V domácí samovýrobě pro sportovní rybolov: 

  1. Emulguje tuky - rybí oleje, lososový olej, esence apod. se díky němu dobře promíchají se suchou směsí, takže se rovnoměrně uvolňují do vody.
  2. Spojí vodný roztok s olejem - jako tekutinu, neoddělí se od sebe a dává tak možnosti výroby nových typů tekutých potrav, boosterů a dipů.
  3. Zlepšení textury těsta - dá mu objem, vláčnost - plasticitu a delší čerstvost. 
  4. Zlepšuje rozptyl tuků - při vaření či pečení se těsto nepřichytává k podložce.

Použití v roztocích Smíchat lecitin, vodný roztok ( např. tekutá játra, melasa ) a olej  ( rybí, lososový, tresčí, konopný, lněný aj. ) v tomto poměru: Olej : voda = cca 1 : 4 - 10. Lecitinu cca 3 - 5 % z celkového množství směsi, tj na 1 litr 30 - 50 ml / g Lecitinu.

Postup míchání: Dokonale promíchat ručním mixerem a to tak, že rozpustíte Lecitin v daném množství vody 40 °C teplé. Začněte ji mixovat a pomalu tenkým pramínkem přidávejte olej. Vytvoří se stabilní emulze, která se neodděluje od sebe.

Použití emulze v praxi: Emulzy pak můžete využít jako atraktor do krmítkovek nebo Method mixů - zrychlují vnadící účinek snažším vyplavováním tuků a aroma ze směsi. 

Použití do těst: Přidejte cca 5 % lecitinu do těsta a dobře promíchejte. Postup: Lecitin si předtím nařeďte teplou vodou v poměru cca 1 : 8-10 a rozmixujte jej do emulze. Tu poté za stálého míchání pomalu nalejte do směsi na těsto. Nelejte do těsta surový hustý lecitin, nepromíchá se vám tak dobře a nebude v něm mít požadovaný efekt. 

 B. )  V domácí samovýrobě pamlsků pro psy: 

Význam použití lecitinu ve směsích pro psy je velmi podobný jako u rybářské výroby. Emulguje a stabilizuje, tzn. že spojuje tuky s vodou, takže se směs nesráží a pamlsky mají rovnoměrnou strukturu, jsou vláčnější, déle vydrží měkké a neoddělují se tuky ze směsi při pečení. Zvyšuje nejen chutnost výrobku, ale i zdraví psa, protože je zdrojem cholin-fosfolipidů, které podporují metabolismus tuků v játrech, nervový systém a paměť, kvalitu srsti a kůže.

Použití lecitinu v těstě:  Přidejte cca 2 - 3 % z celkové váhy směsi tj. na 1 kg směsi dejte 30 - 50 ml / g Lecitinu. Postup: Tyčovým mixerem rozmíchej Lecitin v tekuté části receptu (např. vejce, vývar, voda, olej). Vzniklou emulzi - za pomalého přidávání a stálého míchání, teprve pak smíchej se směsí. Při pečení se nebude těsto připalovat. 

Jednoduchý recept na psí pamlsky s lecitinem:

Ingredience (cca 30 ks):

  • 200 g celozrnné bezlepkové mouky (ovesná, pohanková, rýžová)

  • 100 g masového pyré (kuřecí, hovězí, losos) nebo maso z konzervy pro psy

  • 1 vejce

  • 2 lžíce vývaru (nebo vody)

  • 1 lžíce lososového oleje

  • 1 čajová lžička tekutého lecitinu

Postup:

  1. Smíchej olej, lecitin a vývar a vytvořte pomocí mixeru emulzi.

  2. Přidej maso, mouku, vejce a vypracuj těsto.

  3. Vyválej a vykrajuj tvary dle libosti a možností.

  4. Peč 20 - 25 minut na 160 °C (až do sucha).

  5. Nech vychladnout a skladuj v suchu a chladu - v lednici.

  • Skladování a spotřeba:  Skladujte v dobře uzavřeném, neprodyšném PVC obalu lahvi, v šeru do cca 22 °C, bez slunečního záření. Spotřebujte nejlépe do 12 měsíců od zakoupení.

Ani sebekrásnějších obalů se pes nenažere!