KONZERVANT TEKUTÝ - SOFTACID PLUS - Vyberte balení: 500 ml

Novinka Doporučujeme

Řídký tekutý konzervant na základě směsi dvou druhů organických kyselin ( mravenčí + propionové ) a lignosulfátu sodného, který zmírňuje agresivitu kyselin vůči technologiím i pokožce. Jeho celková koncentrace je 60%. Neobsahuje glycerýn. Je velmi dobře rozpustný ve vodě. Působí proti plísním, kvasinkám a bakteriím v mokrých směsích, určených pro ryby. Velmi dobře tak zakonzervuje i tuhé výrobky, jako je vařený partikl nebo těsta s koncovou vlhkostí do max. 25 %. Stabilizuje dobře i tekutiny jako jsou dipy, boostery a tekuté potravy. Vyrobeno v Itálii. Více

Výrobce: Mazzoleni Kód produktu: KTSP-1


Dostupné varianty

500 ml 148 Kč
1 l 245 Kč
5 x 1 l 1 075 Kč
148 Kč s DPH
Varianta neexistuje
Skladem
ks
Vyberte balení Dostupnost Cena s DPH Množství
KONZERVANT TEKUTÝ - SOFTACID PLUS (Mazzoleni, KTSP-1) | Krmiva Hulín 500 ml Skladem 148 Kč
KONZERVANT TEKUTÝ - SOFTACID PLUS (Mazzoleni, KTSP-1) | Krmiva Hulín 1 l Skladem 245 Kč
KONZERVANT TEKUTÝ - SOFTACID PLUS (Mazzoleni, KTSP-1) | Krmiva Hulín 5 x 1 l Skladem 1 075 Kč

Tekutý konzervant bez obsahu glycerolu s výborným stabilizačním účinkem !
 

Obsah v 1 kg produktu:   Kyselina propionová 100 g, Kyselina mravenčí 425 g. Kyselina lignosulfonová 132 g. Glukóza, chlorid sodný.

  • Charakteristika:  Konzervant SoftAcid Plus je speciálně upravená směs kyselin neleptající pokožku, se sníženou těkavostí a agresivitou vůči kovům a betonu. Jde o kombinaci dvou organických kyselin a jejich stabilizátoru s okyselujícím a konzervačním účinkem v celkové koncentraci 60 % a pH 1,2 - 2,1. SoftAcid je řídká kapalina tmavě hnědé barvy s mírně štiplavým zápachem, charakteristickým především pro kyselinu mravenčí. Směs je dobře mísitelná s vodou. Konzervant Softacid nemá po vysokém naředění ve vodě žádný negativní vliv na ryby ani jiné vodní živočichy. Používá se především v krmivářském průmyslu jako okyselovadlo krmiv pro úpravu pH v zažívacím traktu přežvýkavců, prasat, drůbeže i králíků a tím zabraňuje rozvoji nežádoucích bakterií E-Coli, Salmonelózy, Kokcidióze, aj. Slouží také jako stabilizátor tekutých surovin pro delší dobu uchování, např. syrovátky a pivovarských kvasnic. Nebo pro udržení správného pH u siláže, čímž zabraňuje rozvoji nežádoucích bakterií.

Hmotnost 1 l konzervantu Softacid Plus je cca 1,15 kg.

Bezpečnost při práci s konzervantem SoftAcid Plus: Přesto, že nejde o významně nebezpečnou chemikálii a SoftAcid Plus není považován za nebezpečný přípravek prvního stupně, zacházejte s konzervantem obezřetně. Pracujte s ním v ochranných rukavicích a s brýlemi. Uskladněte ho vždy z dosahu dětí! Neskladujte ani krátkodobě s potravinami! Při potřísnění si ihned umyjte ruce mýdlem! Při náhodném požití zapijte mlékem pro jeho neutralizaci a vyvolejte zvracení, případně vyhledejte lékaře. Při zasažení oči ihned proplachujte oči pod tekoucí vodou dostatečně dlouhou dobu.

  • Použití: Tento konzervant nabízíme ke konzervaci výrobků pro sportovní rybolov. Používejte pouze do tekutých směsí, mokrých těst, vařených partiklů, při výrobě boilies či pelet, aj. výrobků, které chcete déle uchovávat v zavlhlém nebo mokrém stavu. Nepoužívat ke konzervaci suchých, sypkých směsí - krmítkovek, method mixů - je to zbytečné, jsou konzervovány tím, že neobsahují vodu. Vařením v páře se u konzervantu Softacid nesnižuje jeho konzervační účinek. Při vaření výrobku ve vodě se ale může částečně vyluhovat z jeho povrchové vrstvy a ta pak následně časem zplesnivět. To se dá ale dobře eliminovat lehkým nástřikem ředěného softacidu na povrch výrobku.

Rozdíl mezi námi prodávaným konzervantem Carp a konzervantem Softacid Plus je především v nosiči účinných látek a obsahu organických kyselin.

Konzervant Carp je směs více druhů organických kyselin rozpuštěných v glycerolu , který ředí koncentraci kyselin a musí se jej proto dávat vyšší množství ( 10 % ) do výrobků. Má však velmi dobrou vlastnost, že tekuté výrobky zahušťuje a tuhé výrobky - např. vařená těsta, zvláčňuje a vytváří tzv. "mokrý" efekt i po částečném vysušení.

Konzervant SoftAcid Plus je směs jen dvou druhů koncentrovaných organických kyselin ( s koncentrací 60% ) s jejich usměrňovačem kyselosti, který je nedělá tak agresivní k povrchům jak technologickým tak i živočišným. Proto se ho dá požívat jen v malém procentu z obsahu směsi nebo kapaliny. Tuhá směs se dá vysušit "na kámen", nezadržuje v ní vodu jako glycerínový konzervant Carp. V tekutých směsích neředí tolik směs díky nízkému procentu použití. U vařených partiklů proniká díky své řídké konzistenci i do vnitřní struktury rozvařeného zrna a lépe jej konzervuje.

  • Doporučené dávkování: 
Do pelet, boilies a těst - výrobky, které budou více vysušené - s vlhkostí pod 18 %: 
0,5 - 1 ml / 1 kg mokré směsi - Softacid je ale nutno rozředit v přidávané vodě nebo boostrech. Nepřidávat koncentrát rovnou do vajec, srazí se! Mokrou směsí se myslí konečná váha těsta po přidání všech tekutých složek!
 
Do vařeného partiklu - dobře okapaný a vychladlý s vlhkostí nad 25 %.
3 - 4 ml / 1 kg - tj. 30 - 40 ml / 10 kg vařeného, okapaného partiklu. SoftAcid přidejte do množství vody adekvátní k zaletí partiklu - většinou stačí cca 500 ml vody / 10 kg - nalejte roztok do partiklu a dobře promíchejte tak, aby konzervační roztok obalil všechna zrna.

Dobrá rada: Ideální je zalít vodou s konzervantem všechen uvařený partikl v nádobě ( hrnec, sud, aj.) tak, aby konzervační roztok byl až nad jeho povrch. Nechejte vařený partikl nasáknout ( cca po hodině ) a pak tuto směs dejte do pevnějšího PVC sáčku i s trochou konzervačního láku a svařte sáček PVC svářečkou. Je dobré si před nasáčkováním zakonzervované směsi změřit její hodnotu pH Lakmusovým papírkem - pH by mělo být max. 4,5 a méně. 

Do tekutin s obsahem vody - např. Boostery, Tekuté potravy, tekuté Dipy, aj.  

6 - 10 ml / 1 litr roztoku - množství záleží na charakteru směsi - obsahu cukru nebo surovin náchylných ke kvašení. Pokud je ale roztok na bázi glycerolu a neobsahuje vodu, nemusí se zpravidla konzervovat nebo jen v dávce do 3 ml / l. 

Upozornění:  Použití konzervantu je velmi individuální a jeho dávkování závisí na spoustě faktorů - jako např. na dalších surovinách působících konzervačně ( sůl, česnek, chilli, jiné organické kyseliny, aj. ) nebo naopak na surovinách náchylných ke kvašení ( škrob, cukr, mléčné produkty, syrové maso, aj. ). Dále na obsahu vody ve směsi, na okolní teplotě - zimní či letní období, na délce skladování - krátkodobé na týdny nebo dlouhodobé na měsíce, atd.

Dobré vědět:  Zastavení kvasných proceců a růst plísní se obecně daří při pH nižším jak 4,5. Proto je dobré znát konečnou kyselost výrobků nebo tekutiny. Alespoň zhruba se v domácích podmínkách dá pH změřit Lakmusovým papírkem. Ponoříte jej do tekutiny nebo mokré směsi a po jeho zabarvení srovnáte barvu na Lakmusovém papírku s barevnou škálou, která je jejich součástí. Pozor však na suroviny, které mají tzv. pufrační vlastnosti. Tzn., že sráží a udržují kyselost či zásaditost v jistém rozmezí pH ( většinou okolo neutrálního pH 7 ) i po přidání silné kyseliny nebo zásady do celkové směsi. Pufrační vlastnosti má např. CO2, čerstvá vejce, krmný vápenec, jedlá soda, hořčík, aj. V běžné praxi domácí samovýroby mají na srážení kyselosti výrobku nejvíce vliv zásadité přídavky jako je krmný vápenec nebo jedlá soda. Při konzervaci SoftAcidem je proto do směsi nepřidávejte. Malé množství SoftAcidu se dávkuje ideálně pomocí injekční stříkačky.

  • Skladování a spotřeba: Konzervant skladujete mimo dosah dětí v dobře uzavřeném obalu v temnu do 24 °C. Chraňte před trvalým slunečním svitem.

Spotřebujte nejlépe do 12 měsíců od nákupu. Jeho praktická použitelnost je však mnohem delší. 

Kvalita pro ryby, cena pro lidi!