Boilies mixy - Vyberte balení - 250 g
záležitost, jelikož každý rybář má jiné požadavky na rozpustnost boilies, a taky je to podmíněno dle toho, co tam kdo ještě přidá navíc - gluten ( lepek ), sušený bílek, arabskou gumu ( želatinu ) aj., co může zvyšovat ještě výslednou pevnost. Výroba boilies tak vyžaduje alespoň nějaké zkušenosti se samovýrobou. Směs neobsahuje konzervant, doporučuji dokoupit.
Počet vajec do směsi: Obecně doporučuji na chladné období do teploty vody cca 14 °C, 3 - 5 ks / kg = vydrží tak déle jak 8 - 10 hodin. Na teplé období cca nad 18 °C 6 - 8 ks/ kg, vydrží cca 5 - 6 hodin i více, ale to záleží především na množství bílé ryby v lokalitě. Pokud chcete mít rozpustnost v teplé vodě ( 20 °C a více ) nad 12 hodin, je třeba už přidat mouku krupici a sušený bílek, klasická vejce již moc nepomůžou. Ale zase takto uzavřená boilies snižují vnadící efekt a jeho rychlost. Jak uvádím výše, na výrobu boilies je opravdu třeba jistých zkušeností. Nečekejte, že stačí jen přidat "pár vajec a trochu vody" a musí se to podařit. Těsto musí být dokonale prohnětené, plastické a " had " z něj se musí dát ohnout do tvaru "U", aniž by praskl. Pokud se vám při rolování kuličky drolí, je v těstě určitě málo vody a většinou i moc oleje. Olej raději vůbec nepřidávejte, může způsobit praskání boilies při sušení.
Pár rad jak na to: Hustotu těsta regulujte vždy vodou. Bez vody nebude těsto plastické a bude se trhat. Pozor, hodně řídké těsto se při vaření ve vodě může rozpouštět. Řídké těsto poznáte tak, že se příliš lepí. Kuličky vkládejte do plně vřící vody, při maximální teplotě hořáku, aby se voda po vložení boilie dostala co nejrychleji do varu! Proto jich dejte jen adekvátní množství k objemu vody, aby moc neochladla, dlouhá doba zahřívání k opětovnému varu může způsobit rozpouštění těsta. Nevkládejte boilie jen do horké, nevařící vody, opět by se začaly rozpouštět. Jakmile boilies začnou vyplavávat, vařte ještě max.1- 2 minuty a vyndejte je z vody na síto okapat.
Nejlepší a nejšetrnější variantou je ale bezesporu vaření v páře, kdy se z těsta nevyluhovávají žádné suroviny. Proto tento způsob doporučuji a upřednostňuji před vařením ve vodě. V páře vařte boilies o průměru 16 mm cca 13 minut, 20 mm cca 16 minut, 24 mm cca 20 minut. Nádoba musí být zakrytá poklicí, aby se v ní vytvořilo hodně páry a teplota okolo 95 -100 °C. Nebojte se, když zapomenete sledovat čas, delší doba varu v páře boilies neuškodí. Pokud je však těsto příliš řídké, mohou se začít kuličky na sebe lepit, nebo i rozpadat. Nedávejte na sebe příliš boilie, tak max 2 - 4 vrstvy, dle průměru - čím větší, tím méně vrstev. Spodní vrstvy by se jinak mohly deformovat.
Protože je každá naše boilies směs vyrobena z rozdílných poměrů i druhů surovin, vyžaduje také jiný podíl vody. Proto vody dejte méně a pak postupně po trochách přidávejte až je těsto husté, ale plastické a dobře tvárné. U většiny směsí by nemělo správně tuhé těsto příliš lepit. Lepivost je známkou většího množství cukrů, které některé druhy mohou obsahovat, nebo pokud jej přidáte sami. Přílišné lepení těsta zmírní jeho odstavení na několik hodin - klidně i přes noc, nebo přidání 5 - 10 % krupicové mouky ( doředit vodou ) a odstavení. Velká lepivost může také znamenat příliš řídké těsto. V takovém případě zahustěte těsto krupicovou moukou do požadované hustoty.
Dobrá rada: Pokud se vám těsto napoprvé nepovede a rozvaří se, nevyhazujte vzniklou "kaši", ale použijte ji po vychladnutí do další várky, nebo na zavlhčení krmítkovky, krmných koulí, atd. Vyhazujete totiž velmi kvalitní suroviny, které se nezničili, ale jen rozvařili. Věřte, že k rozvaření došlo jinou chybou, než je složení směsi.
Z 10 kg boilies mixu vyrobíte po přidání vajec a vody cca 13 - 14 kg hotového těsta.