Výroba DHA z mikrořas.
Mikrořasy lze kultivovat za různých podmínek a různými metodami, včetně fototrofní nebo heterotrofní kultivační strategie. Při fototrofní strategii potřebují mikrořasy vodu, živiny, vzduch a světlo, aby mohly fotosyntézou přeměnit absorbovanou vodu a CO2 na biomasu. To lze provádět v otevřených rybnících nebo v uzavřeném fotobioreaktoru. Fototrofní metody jsou však omezené z hlediska rozsahu produkce a ekonomické životaschopnosti kvůli potřebnému složitému systému zásobování světlem. Nejperspektivnější, nejudržitelnější a ekonomicky nejzajímavější výrobní metodou je pěstování mikrořas za kontrolovaných podmínek prostřednictvím heterotrofní fermentace v uzavřených reaktorech.
Kultivace mikrořas v uzavřených reaktorech pomocí heterotrofní fermentace nabízí výhodu plné kontroly nad fyzikálním, chemickým a biologickým prostředím kultury a jejími teplotními gradienty a ochranu před vnějšími kontaminanty. Jako živina pro mikrořasy se místo CO2 a světla používá cukr. Cukr pochází z cukrové třtiny a odpad z cukrové třtiny (sláma nebo bagasa) se používá jako obnovitelné palivo pro pohon fermentačního zařízení a cukrovaru, který cukr z cukrové třtiny získává. Ve fermentační nádrži přeměňují mikrořasy kmene Schizochytrium sp. obnovitelné, trvale udržitelné rostlinné cukry na řasovou biomasu během několika dní. Výsledná kultura se poté suší a balí buď jako práškový produkt, nebo se zpracovává s řepkovým olejem, čímž vzniká tekutý produkt, který nabízí výrobci univerzálnost a možnost volby.
Tato metoda umožňuje vyrábět velké objemy DHA v ekonomickém měřítku a nabízí stálé dodávky DHA ve stálé kvalitě, nezávisle na zeměpisné poloze, sezónnosti nebo měnících se klimatických podmínkách, aby bylo možné udržet krok s poptávkou v odvětví. Ve srovnání s jinými zdroji omega-3 má nízký dopad na emise uhlíku, vodu a využití půdy a pomáhá zabránit vyčerpání malých druhů ryb, protože celosvětová poptávka po omega-3 roste.