Pivovarské kvasnice - jedná se o biomasu mikroorganismů kvasinek - Saccharomytcses cerevisae var. Carsbergensis - , které jsou využívány ke zkvašování sladového extraktu při výrobě piva. Vznikají při výrobě piva zkvašením mladinky. Po prokvašení mladinky jsou separovány, zahušťovány, odhořčeny a sušeny.

Sušené pivovarské kvasnice jsou vysoce hodnotné krmivo, zejména pro svůj obsah dusíkatých látek a pro jejich vysokou stravitelnost přesahující 80 %. Biologická hodnota sušených pivovarských kvasnic je vyjádřena zvláště obsahem životně důležitých aminokyselin, které organismus zvířat sám neumí syntetizovat, jako je např. lysin, methionin, cystin, leucin, valin, izoleucin a ostatních.

Pivovarské kvasnice jsou významné nejen bohatým zdrojem dusíkatých látek, ale také vysokým obsahem přírodního vitamínů skupiny B. Zejména thyaminu (vitamín B1), riboflavinu (vitamín B2), pyridoxinu (vitamín B6) a kyseliny pantothenové (vitamín B3), ale i obsahem minerálních látek a stopových prvků - zejména fosforu, draslíku, železa, mědi, zinku.

Při zařazení 4 % pivovarských kvasnic do krmné směsi dochází zcela k pokrytí potřeby těchto vitaminů!

Pivovarské kvasnice svým složením působí stimulačně a podporují imunitní systém zvířat

 

Přínos krmení kvasnicemi:

– eliminace průjmů

– zlepšení reprodukce

– detoxikace mykotoxinů ( produktů metabolizmu plísní )

– zchutňující efekt

– zlepšení stravitelnosti ostatních dusíkatých látek - bílkovin

-  zdroj specifických dusíkatých látek

– zdroj přírodního vitamínu B, vápníku a zinku

– zlepšení reprodukce

– vliv na vývoj kůže a kvalitu srsti