Resveratrol
Resveratrol je látka, která se nachází v slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách, v moruších (odrůdy s tmavšími plody), ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. Tato látka se pro své antioxidační a antibakteriální účinky používá jako doplněk stravy.
Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty.
Resveratol patří mezi silné antioxidanty a jako takový vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Mj. se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu, nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (Alzheimerova choroba aj.). Je účinný (zejména v kombinaci s dalšími antioxidanty a vitamíny řady B) zejména v prevenci těchto onemocnění.
Poslední výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití. Co se týká modré vinné révy, zjistilo se, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé.