Lecitin
Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého lekithos, což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin. Lecitin dovoluje emulgovat (smíchat) tuky a vodu a je tedy důležitým přírodním tenzidem (emulgátorem) pro potraviny a krmivo. V Evropské unii je lecitin povolen jako přídatná látka do potravin (E 322). V medicíně a kosmetice bývá také využíván jako aditivum, v dietologii jako potravinový doplněk. Lecitinové produkty, jako extrakt ze sojových bobů, nebo vajec, obsahují v závislosti na zdroji, vedle lecitinu pro vylepšení, také další fosfolipidy jako sfingomyelin a glykolipidy. Také tyto skupiny látek mají podobné vlastnosti jako lecitin a také se používají jako emulgátory.
Největší koncentrace přírodního lecitinu je možno nalézt u savců v játrech, mozku, plících, srdci, ve svalové tkáni a krevní plazmě. Významný obsah lecitinu pro lidskou výživu je především ve žloutku vajec, a to asi 10 %. Pro potravinářské a krmné využití se Lecitin získává nejvíce ze sojových bobů ( obsah 2% ), řepky a slunečnice.
Účinek lecitinu na organizmus obecně:
- Účastní se aktivně jak anabolické výměny lipidů - syntéza a rozdělování lipidů, tak také katabolické výměny tuků - výstavba a přestavba lipidů.
- Lecitin je podstatný pro tvorbu biomembrán.
- Jelikož je tuk nerozpustný ve vodě, napomáhá trávení tuků v těle - rozbourává tukové kapky, micely.
- Podílí se na exportu mastných kyselin z jater do organizmu k dalším metabolickým pochodům. Nedostatek lecitinu způsobuje ztučnění jater.
- Výrazně zvyšuje využí některých účinných látek v těle, které jsou nerozpustné ve vodě - např. silymarin, extrakt z Ostropestřce mariánského.
Specifický účinek lecitinu na člověka:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu. Asi 60 % mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou - patřící do skupiny tzv. Omega-6 mastných kyselin.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL ( low density lipoprotein - nízkodenzitní lipoprotein, označovaný také jako "zlý cholesterol" - pohlcuje cholesterol dovnitř buněk tkání ) a HDL ( high density lipoprotein - vysokodenzitní lipoprotein, tzv. "hodný cholesterol" - zpětně transformuje cholesterol z tkání do jater, kde je dále metabolizován - využíván pro organizmus ).
- Lecitin podporuje díky obsahu cholinu a inositolu ( aminokyseliny ) léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu výrazně zkrátí.
- Fosfatidylcholin obsažený v lecitinu je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu střeva před nežádoucími koloniemi baktérií.